KURU TOHUM İLAÇLARI (DS): Tohumluk tanelerin ilaçlanmasında doğrudan doğruya uygulanan ilaçlardır.
TOZ İLAÇLAR (DP): Toz halinde doğrudan kullanılırlar. Etkili madde oranı % 1-25 arasındadır.
ISLANABİLİR TOZ İLAÇLAR (WP): Formülasyonları toz şeklinde olup, su ile karıştırılarak kullanılırlar. Etkili madde oranı % 20-80 arasındadır.
TABLETLER (TB): Tablet haline getirilmiş ilaçlardır. Kapalı yerde kullanılırlar. Birçoğu hava ile temasa geçince gaz haline gelirler.
SUDA ÇÖZÜNEN TOZ İLAÇLAR (SP): İnce toz görünümünde genellikle % 50’nin üzerinde etkili madde içeren suya karıştırıldıklarında eriyik haline gelen ve bu şekilde kullanılan ilaçlardır.
GRANÜLLER (GR): Toz ilaçlara benzemekle birlikte partiküller daha büyüktür. Genellikle topraktaki zararlılara karşı doğrudan uygulanırlar. Etkili madde oranı % 1-40 arasındadır.
PELETLER: Genellikle toprağa doğrudan uygulanan daha iri taneli ilaçlardır.
EMÜLSİYON KONSANTRE İLAÇLAR (EC): En fazla kullanılan ilaçlardır Sıvı formda olup, etkili madde oranı % 20-60 arasındadır. Su ile karıştırılarak kullanılırlar.
AKICI KONSANTRE İLAÇLAR (SC): Çamur kıvamında veya biraz daha akıcı şekilde olup, suyla karıştırılarak kullanılırlar.
AEROSOLLER (AE): Etkili madde bir gaz ile beraber bir kutu içine sıkıştırılmıştır. Daha çok ev zararlılarına karşı kapalı yerlerde kullanılırlar.
YAĞLAR (GS): Petrolün rafine edilmesi sırasında elde edilirler. Genellikle su ile karıştırılarak kullanılırlar.
ULV İLAÇLAR (UL): Sıvı halde olup etkili madde oranı % 80’in üzerindedir. ULV bir uygulama yöntemi olup “çok düşük hacimli ilaçlar” olarak adlandırılabilirler. Bunlar genellikle uçak ya da helikopterlerle kullanılırlar. Bu yöntem ile çok düşük hacim ilaç ile geniş alanları ilaçlamak mümkündür (500 ml/da gibi).
ZEHİRLİ YEMLER (RB): Zararlıları çekici bazı maddeler ile zehir karıştırılmış haldedir. Katı halde olup genellikle kemirgen, salyangoz ve sümüklü böceklere karşı kullanılırlar.
ZEHİRLİ ŞAMPUANLAR: Evcil hayvanlardaki dış parazitlere karşı kullanılan ilaçlardır, ilaç şampuan olarak kullanılır.
GAZ HALİNDE OLANLAR (GA): Çoğu basınç altında sıkıştırılmış halde olup hava ile temasa geçtiklerinde sıvı formdan gaz haline geçerler. Genellikle kapalı yerlerde ve depolarda kullanılırlar.