AKILLI TARIM

AKILLI TARIM 1920x1080

Akıllı tarım; Gelişmiş birçok teknolojin bir araya getirilip tarımla paralel bir şekilde kullanılmasıdır.

Akıllı tarım, modern bilişim yöntemlerinin tarım üretimlerinde verimliliği arttırması amacıyla kullanılmaktadır. Bu yönteme birçok yerde “Yeşil Devrim” de denilmektedir. Nesnelerin interneti denilen kavram içerisinde bulunan akıllı tarım sayesinde, üreticilerin işleri kolaylaşmakta aynı zamanda da üründe verim ve kalite artmaktadır. Akıllı tarım yöntemi ile çiftçiler, tarlalarını tablet ya da telefondan kolay bir şekilde kontrol edebilir ve sulamaya kadar birçok işlemi uzaktan halledebilmektedirler.

Dünyanın 4. Sanayi devrimini benimsemesiyle birlikte gelişen teknolojiler, hayatımızın birçok noktasında bizlere kolaylık sağlamaktadır. Bunun en büyük örneği de tarım sektöründe yaşanan olumlu yöndeki farklılıklardır. Tarım makinelerinin birbirleri ile eş zamanlı ve etkileşim halinde çalışması akıllı tarımın en önemli getirilerinden birisidir. Bu sayede tarımsal ürün üretiminde hız kazanılmış ve dolayısıyla da kazançlar artmıştır.

Tarım için üretilen birçok akıllı sistem sayesinde doğal kaynaklar gereğinden fazla kullanılmayarak maliyetler düşmektedir. Hal böyle olunca da üretilen ürünlerden daha fazla kazanç sağlanmakta ayrıca çevreye de zarar verilmemektedir. Akıllı tarım ile birlikte özellikle son yıllarda yavaş yavaş bütün ülkelerin etkisi altına girdiği su kıtlığı riskini de azaltmak hedeflenmektedir.

Bu ileti teknoloji ile birlikte doğal kaynaklar korunacak, topraktaki zararlı maddeler kolay bir şekilde analizle tespit edilebilecek, yeşil enerji üretilecek, uzaktan operasyon işlemleri gerçekleştirilerek zamandan tasarruf sağlanacak ve belki de en önemlisi çevre kirliliği önlenecektir.

Akıllı Tarım çözümlerine yönelik çalışmalar GSM teknolojisine dayalı hizmetlerle entegre olup çiftçi ve üreticilerin tarım sektöründeki faaliyetlerini yakından takip edebilmesini sağlamaktadır.

Sıcaklık takip ve uyarı sisteminin kontrolü, değişen hava koşulları ve hastalıklara karşı erken önlem aldıracak sıcaklık takip ve uyarı sistemi entegrasyonu ile erken önlem alınması sağlamaktadır. Bu sayede Nem değerlerinin kontrol edilemediği durumlarda ortaya çıkabilecek hastalık gibi olumsuz sonuçların önüne geçilmektedir.

Akıllı sulama sistemleri ile su kaynakları korunmakta ve fazla sulamayla ürünlerde oluşabilecek deformasyonun önüne geçilmektedir. Tarlada yetiştirilen her ürünün su ihtiyacı farklı olduğundan toprağın neminin yüzdelik oranı, nem oranından düşük çıktığında ürüne su verilmektedir. Mobil araçlarla programlanabilen sulama sayesinde, mevsimlik, aylık, haftalık, günlük ve saatlik programlama yapılabilmektedir. Bu teknoloji sayesinde üretici, zamandan ve sudan tasarruf sağlamaktadır.

Sensör Tabanlı Teknolojik ilaçlamalarda yetiştirilen ürünlerin durumuna göre otomatik olarak ilaç miktarını anlık ayarlayabilen sistemler geliştirilmiştir. Bu sistemler yetiştirilen ürünün durumunu değerlendirerek ve ürünün gelişimini dikkate alarak atılan ilaç miktarını belirlemekte böylelikle de atılan ilaçtan büyük oranda tasarruf sağlanmaktadır.

Algılama yönteminde, hareket sırasında durumu ölçülen bitkinin, yapılan hesaplama ve ölçümlemesinin ardından gübreleme tek bir işlemle gerçekleştirilmektedir. Anlık gübre miktarı hesaplanarak gübre dağıtıcıya iletilmekte ve alana özgü olarak gerekli miktarda gübre dağıtımı sağlanmaktadır.

Tarımsal işlemlerde, insan işgücü yerine, meyve ve sebze hasadında etkin bir şekilde kullanılacak özel tasarımlı robotlar tercih edilmeye başlanmıştır. Kamera ve GPS donanımları mevcut olan bu robotlar, hasadı otomatik olarak gerçekleştiren işleyici organlara sahiptirler.

Bu kapsamda açık alan robotları;

GPS destekli dümenleme sistemi,

Mera ve silaj robotu,

İlaçlama robotları,

Ekim/dikim robotları

Budama robotları olarak sınıflandırılmaktadırlar.

Kapalı alanda kullanılan robotlar ise

Hasat robotları,

Süt sağım robotları,

Ahır robotlarıdır.

Teknolojinin İlerlemesiyle yalnızca yapay ışığın kullanıldığı ve iklimden tamamen bağımsız ve tamamen güvenilir olan çiftliklerin oluşturulacağı unutulmamalıdır. Teknolojinin gelecek yıllarda dünyayı besleyebileceği öngörülmektedir. Bir taraftan da “Biz elleri kirletmenin, toprağa birebir temas etmenin yanındayız.” diyenlerin olduğu göz ardı edilmemelidir. Zaman galibi belirleyecektir.

Önceki yazı
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TARIM
Sonraki yazı
HAVA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed